Samfundsfag er et perfekt udgangspunkt for at arbejde med bæredygtighed.
Selvom faget kan være et af skolens mindste timemæssigt, er det et af de vigtigste for at klæde eleverne på til fremtidens udfordringer. Her får du konkrete idéer til, hvordan du kan gøre bæredygtighed til en naturlig del af din samfundsfagsundervisning.
Som samfundsfagslærer har du en unik mulighed for at forbinde aktuelle bæredygtighedsudfordringer med dit fag. Måske tænker du, at der ikke er tid til “ekstra” emner i dit i forvejen pressede fag, men bæredygtighed kan integreres i mange af de temaer, du alligevel skal undervise i.
Udgangspunktet for blogindlægget her
En samtale om bæredygtighed i historie med Søren Meinert, der underviser i Vipperød, endte også med at omhandle samfundsfag. Ideerne på denne side er hentet fra den samtale, som jeg havde med Søren:
1. Skab jeres egen bæredygtighedsgrundlov
Lad eleverne diskutere, hvilke rettigheder både mennesker og natur bør have i et bæredygtigt samfund. Sammenlign med den danske grundlov og internationale konventioner, og lad eleverne formulere deres egne paragraffer til en “bæredygtighedsgrundlov”. Dette kobler både demokratiforståelse og bæredygtighed sammen.
I arbejdet med jeres egen bæredygtighedsgrundlov kunne I bl.a. komme ind på, hvad er det for grundlæggende naturgivne rettigheder i forhold til at kunne leve i et rent miljø, hvor der ikke er forurening og have adgang til rent vand.
2. Udforsk andelsbevægelsens principper i moderne kontekst
Andelsbevægelsen, der måske lyder som noget fra historiefaget, er et glimrende eksempel på økonomisk og social bæredygtighed med danske rødder.
Undersøg, hvordan andelstanken fungerede, og hvordan lignende modeller i dag bruges i moderne kontekst. Besøg lokale kooperativer eller andelsvirksomheder, inddrag de moderne udgaver af andelsbevægelsen og diskuter hvad vi kan lære af denne model.
3. Analyser forskellige interesser i miljøpolitikken
Lad eleverne undersøge forskellige interessegrupper i miljødebatten – fra miljøorganisationer til landbrugsorganisationer.
De kan arbejde med argumentationsanalyse og interessekonflikter, og forstå hvordan “bæredygtighed” kan defineres forskelligt afhængigt af politiske ståsted og perspektiv.
4. Integrer bæredygtighed i økonomiundervisningen
Arbejd med nye økonomiske modeller som cirkulær økonomi og deleøkonomi. Undersøg hvordan disse udfordrer traditionelle økonomiske tankegange, og lad eleverne diskutere fordele og ulemper ved forskellige økonomiske systemer i forhold til bæredygtig udvikling.
5. Brug aktuelle klimapolitiske beslutninger som cases
Følg aktuelle politiske beslutninger om klimatiltag, og brug dem som cases i undervisningen. Eleverne kan analysere beslutningsprocesser, interessenter og konsekvenser for forskellige samfundsgrupper.
6. Lav rollespil om lokale bæredygtighedsdilemmaer
Sæt eleverne i forskellige roller i et lokalsamfund, der står over for et miljømæssigt dilemma. De kan repræsentere forskellige interesser og forhandle sig frem til løsninger, der balancerer økonomiske, sociale og miljømæssige hensyn.
7. Kobl bæredygtighed til globale udviklingsmål
Arbejd med FN’s verdensmål og undersøg, hvordan de hænger sammen med lokale udfordringer. Eleverne kan vælge et verdensmål og undersøge, hvordan det kan implementeres lokalt i deres eget samfund.
Motivation og relevans er nøglen
Husk, at det der motiverer eleverne allermest er emner, de oplever har relevans for deres egen virkelighed. Ved at koble bæredygtighed til lokale og aktuelle problemstillinger, kan du øge både engagement og læring i samfundsfag.
Nysgerrig på mere?
Så har jeg et nyhedsbrev, du vil elske. Inspiration, tips og tricks direkte i indbakken: