Undervisning og formidling

Charlotte den gennemsnitlige lærer

Dette lille portræt af den gennemsnitlige lærer Charlotte sætter ansigt på tallene fra Lærerundersøgelsen 2024.

Hvem er den typiske danske lærer, findes hun overhovedet?

Det er tredje gang jeg laver Lærerundersøgelsen, og tredje gang jeg laver et portræt af den gennemsnitlige lærer. Hvert år får jeg at vide, at man ikke kan tale om en gennemsnitlig lærer. Men måske kan vi se på data og blive klogere på, hvordan det er at være lærer?

Charlotte den gennemsnitlige lærer

1502 lærere svarede, én kom til live

Den Charlotte, du læser om her, er som sådan ikke ikke én person. Hun er nok nærmere en opsummering af alle de 1502 lærere, der besvarede mine spørgsmål om lærerjobbet i december 2024.

Hvem er den gennemsnitlige lærer så?

Hun er en lærer på omkring 48 år med over 20 års erfaring. Navnet har jeg givet hende, fordi det var et af de mest populære navne tilbage i 1970’erne, hvor hun blev født. 

Charlotte arbejder i udskolingen og underviser hovedsageligt i de fag, hvor hun enten har linjefagskompetence eller flere års erfaring med at undervise i faget. 

Den gennemsnitlige lærer og hendes elever

Ser vi på, hvad Charlotte holder allermest af, så er det helt klart eleverne, men hun er også glad for sine kolleger. Eleverne fylder desværre også lidt på den negative front. Charlotte er nemlig især udfordret af inklusionsopgaven og konflikter mellem eleverne. 

I sit daglige arbejde med eleverne lytter Charlotte til elevernes samtaler i gruppearbejdet og deres svar på mundtlige spørgsmål, hvilket giver hende den data, hun skal bruge til sit arbejde med feedback, som foregår når det lige passer ind. 

Hvad drømmer Charlotte om? 

En af de store udfordringer for vores gennemsnitlige lærer er manglende tid til forberedelse. Ud over det, så kunne hun godt tænke sig at blive uddannet mere hvad angår inklusions af elever med særlige behov og i trivselsunderstøttende indsatser. 

At udvikle sig selv fagligt står også højt på ønskelisten. Og her tror jeg, at Charlotte mener andet end fælles kurser og oplæg i selskab med kollegerne på skolen, som hun oftest oplever.  

Den gennemsnitlige lærer Charlotte kunne vist også godt tænke sig flere analoge læremidler. Gerne nogle hun, modsat nu, selv er med til at vælge. 

Hvad ved vi om hendes skole?

De mange svar gør også, at vi ved en smule om den skole, som Charlotte arbejder på. Fx ved vi, at de har et bemandet skolebibliotek med enkelte timers bemanding. Og så ved vi, at deres mobilpolitik er, at eleverne afleverer telefonerne og de bliver låst inde.  

Jeg kunne blive ved, men det gør jeg ikke

Vores lille leg med den gennemsnitlige lærer stopper her. Ikke fordi jeg er løbet tør for data. Nærmere fordi teksten i så fald ville blive alt for lang. 

Når du læser om Charlotte den gennemsnitlige lærer, og måske også læser de andre artikler med udgangspunkt i Lærerundersøgelsen, læser du ikke så meget om en enkelt lærer. Du får nok nærmere et øjebliksbillede af lærerlivet i skoleåret 24/25 og et lille kig ind i virkeligheden på skoler landet over.  

Hvad skal du bruge det til? 

Lærerundersøgelsen har aldrig kun handlet om at jeg fik stillet min nysgerrighed på lærernes virkelighed. Det har fra starten af handlet om at skabe noget data, der vil kunne bruges i debatten om skolen og om lærernes arbejdsforhold. 

Med tiden er jeg også blevet mere og mere overbevist om, at spørgsmålene og lærernes mange svar er oplagte at bruge som udgangspunkt for debatter og diskussioner ude på landets skoler.

Hvad er fx dine og kollegaernes største glæder? Hvad er jeres udfordringer? 

Og er du skoleleder, så kan du jo også bruge tallene til at spørge dine medarbejdere, hvad de ville ønske du gjorde mere af, og hvordan du bedst kan hjælpe dem.

Det har jeg nemlig set virkelig på efterhånden en del af de skoler, hvor jeg har fået lov til at inddrage Lærerundersøgelsen i mine oplæg.  

Lyt med, når Charlotte fortæller

I år har jeg igen været så heldig at finde en lærer, som passer ret godt på beskrivelsen af den gennemsnitlige lærer. 

Det er der kommet et podcastafsnit ud af, hvor du kan høre Charlotte Schelde-Rathkjen fortælle om sine besvarelser og sit liv som lærer. 

Og jeg tør godt love dig, at Charlotte på ingen måde er gennemsnitlig! 

Måske er hendes madpakke, men det må du selv vurdere.

Nysgerrig på, hvad jeg ellers går og finder på, når jeg altså ikke lige laver Lærerundersøgelsen?

Så har jeg et nyhedsbrev, hvor du et par gange om måneden får tips, inspiration eller de seneste afsnit af min podcastserie “Undervisning og formidling”.

Du kan jo skrive dig op og se, om det er noget for dig*.

*jeg lover fuld tilfredshed, eller pladsen i indbakken tilbage!