Når vi taler om skolelærerne og deres arbejde, så kommer vi unægtelig også til at tale om skolens ledelse. For skolelederne spiller en stor rolle i lærernes arbejde. I denne artikel fokuseres der på, hvad lærerne svarede angående deres ledere i Lærerundersøgelsen 2024.

Vi starter lige hurtigt med lidt gengangere fra tidligere artikler. For lærernes forhold til ledelsen har nemlig været en smule med i nogle af
Skoleledelse på godt og ondt
Lad os starte med lærernes svar på, hvad de holder mest af ved jobbet. Her må du som leder ikke blive trist, men huske på, at der var flere andre valgmuligheder, der trak mere. Men ikke desto mindre svarede 41 lærere i 2024 “Sparring med ledelsen” som en af de ting, der holder mest af. Det svarer til 2,7%, hvilket er en lille stigning ift. 2023, hvor tallet var 2,4%.
Ser vi på lærernes udfordringer, så scorer svarmuligheden “manglende samarbejde med ledelsen” også lavt, men er alligevel blevet valgt af 9,5% af lærerne.
Ved skolelederne nok om, hvad lærerne laver?
Har du allerede læst artiklen om feedback på lærernes arbejde, så er nedenstående ikke nyt. Men jeg tænker, at ledelsens rolle ift. feedback på lærernes arbejde tåler en gentagelse.
Lærerne blev spurgt om, hvordan de primært får feedback på deres arbejde. Her svarede 14,3% af dem “Regelmæssig dialog om min undervisning og mit relationsarbejde med ledelsen.”. En mindre stigning fra 2023, hvor 12% valgte den svarmulighed.
MUS fylder en del
Den årlige MU-samtale kunne lærerne også vælge og her er ledelsen jo også en vigtig aktør. 26,1% af lærerne angav i 2024, at de fik deres primære feedback på den måde. Samme tal som i 2023 og ser vi på lærernes anciennitet og klassetrin, så lader der heller ikke til at være de store forskelle på, hvor meget de forskellige feedbackformer fylder.
Spørg ikke, hvad du kan gøre for din leder..
Lyder spørgsmålet i stedet, hvad din leder kan gøre for dig, hvad ville du så svare?
Netop det spørgsmål stillede jeg lærerne i både 2023 og 2024.
Helt præcist lød det: “Hvis din leder skulle gøre endnu mere for og med dig, så skulle det være at ..? (vælg to svar)”.
Her ser du svarmulighederne;
- observere og give sparring på min undervisning
- hjælpe mig med forældresamarbejdet.
- arbejde på samarbejdet i mit team.
- give mig mulighed for at udvikle mig fagligt
- skrue ned for udvikling og nye tiltag.
Ift. tallene fra 2023, så tåler de ikke direkte sammenligning med dem fra 2024, da muligheden “Skrue ned for udvikling og nye tiltag” ikke var med i 2023.
Lærerne trænger vist til ro, og dog
Svarmuligheden, der fik flest stemmer, var “skrue ned for udvikling og nye tiltag”, der fik 59,4% af stemmerne. Ser vi på anciennitet ift. den svarmulighed, så ligger det ret jævnt fordelt, så der er altså ikke tale om en masse ældre lærere, der er imod nye tiltag.
De nyuddannede ønsker også, at der bliver skruet ned for nye tiltag.
Omvendt vil lærerne også gerne have mulighed for at udvikle sig selv fagligt. Den svarmulighed valgte 57,8%. Igen lader der ikke til at være forskel alt efter, hvor mange år lærerne har undervist.
Ledelsen må gerne hjælp mere med forældresamarbejdet
“Hjælpe mig med forældresamarbejdet” er det tredje mest valgte svar med 21,9%. Og her lader det til, at desto færre år lærerne har undervist, desto mere hjælp med forældresamarbejdet ønsker de.
Skoleleder – du skal ud og se på undervisning
Der skal målfoto til, når 4. pladsen skal findes. Det er svarmuligheden “observere og give sparring på min undervisning”, der er blevet valgt af 21,8% af lærerne.
Her tager vi lige endnu en gentagelse fra artiklen “Feedback på lærernes arbejde”, hvor de blev spurgt om, hvordan de primært får feedback på deres arbejde. Her blev svarmuligheden “Ifbm observation” valgt af 15% af lærerne.
En del ønsker hjælp til teamsamarbejdet
Med 19,4% er “arbejde på samarbejdet i mit team” det, som færrest lærere ønsker hjælp til. Men jeg tænker alligevel, at tallet er stort nok til, at de fleste skoleledelser måske skal stikke hovederne sammen og forsøge at kortlægge, hvordan de aktivt hjælper medarbejderne med at få teamsamarbejdet til at fungere bedst muligt.
For, med frygt for at lyde som en anden jægersoldat, så er et stærkt team vel det fundament, der skal til for at mange af de ting, man som skole ønsker at lykkes med, skal fungere i praksis?
Du får lige svarmulighederne og svarene samlet visuelt:

Det var spørgsmål og svar om ledernes rolle ift. lærernes arbejde.
Håber, at du er blevet klogere.
Vil du vide mere om, hvad lærerne svarede på de mange spørgsmål. Så kan du enten gå tilbage til oversigten, eller udfylde navn og e-mail i felterne herunder, så får du hele rapporten tilsendt:
*der går højst et par minutter, så lander rapporten i din indbakke (du skal lige godkende i en mail først).