Undervisning og formidling

Feedback på elevernes arbejde

Vi hører igen og igen, at feedback er noget af det vigtigste, hvis vi ønsker vores elever skal udvikle sig og blive endnu bedre. Derfor er det interessant at se på, hvordan det ser ud med feedback på elevernes arbejde rundt om på landets skoler. 

Artiklen her vil fokusere på disse to spørgsmål fra Lærerundersøgelsen: 

Hvor ofte får eleverne feedback?

Måske var det ikke helt fair, at jeg kun lod lærerne vælge én af følgende valgmuligheder, da de blev stillet spørgsmålet om, hvor ofte de giver eleverne feedback: 

Men jeg var nysgerrig på, hvad de ville svare, hvis jeg bad dem skære helt ind til benet og vælge det svar, der passer bedst til deres praksis. 

Langt de fleste gør det, når det lige passer ind

759 af lærerne valgte svarmulighed nr. 2 og giver altså deres elever feedback, når det lige passer ind. Det er lige over halvdelen af lærerne. Den svarmulighed var også den, der blev valgt af flest i både 2022 og 2023 (hvor lærerne kunne vælge flere end et svar). 

En del prøver at nå det i hver time

Den svarmulighed, der er blevet valgt af næstflest, er nr. 1. 23% af lærerne angiver således, at de prøver at nå nogle elever i hver time. 19,1% af lærerne angiver, at de giver feedback efter elevernes afleveringer, mens 7,3% har valgt svarmuligheden “til elevsamtaler”. 

Disse tre svarmuligheder blev dog valgt af næsten lige mange lærere i 2023, hvor de som nævnt kunne vælge flere svarmuligheder. I 2022 fik muligheden “efter deres afleveringer” nogle flere stemmer, end de to andre. 

Feedback på elevernes arbejde

Forskel fra trin til trin

Ser vi på de fire svarmuligheder, så er det oplagt at tænke, at der kan være forskel fra trin til trin på, hvordan lærerne giver feedback på elevernes arbejde. 

Lad os derfor se, hvilke forskelle vi kan finde.

Tager vi svarmuligheden “når det lige passer ind”, er den blevet valgt af 60% af indskolingslærerne, 57% af mellemtrinslærerne og 41% af udskolingslærerne.

Omvendt har kun 4% af indskolingslærerne valgt svarmuligheden “efter deres afleveringer”, hvilket er tilfældet for 13% af lærerne, der underviser på mellemtrinnet. Ser vi på udskolingslærerne, så er tallet 33%. Og tager vi 10. klasseslærerne med, så er deres tal 41%.   

Svarmuligheden “jeg prøver så vidt muligt..” er blevet valgt af henholdsvis 28% af indskolingslærerne, 23% af mellemtrinslærerne og 19% af udskolingslærerne. 

Elevsamtaler ligger ret jævnt omkring de 7% for alle tre trin.

Spiller lærernes anciennitet ind?

Når jeg nu alligevel sad og legede med data i en pivottabel, så var det da fristende at se, om der også var forskel, når vi ser på, hvor længe lærerne har været lærere. 

Det lader ikke til at være tilfældet. Ikke de store i hvert fald. 

Ser vi fx på besvarelserne fra de lærere, der i december havde undervist 0,5-4,5 år og svarmuligheden “Når det lige passer ind”, så havde 52% af lærerne valgt denne mulighed. Ser vi så på lærerne i den anden ende (kategorien 20 år+), så havde 48% af lærerne valgt den mulighed. 

Det samme mønster går igen med svarmuligheden “afleveringer”, der blev valgt af 17% af de nyuddannede lærere og 20% af de erfarne lærere. 

Hvor får lærerne deres data fra?

Uanset hvilken type feedback, der er tale om, så skal den jo baseres på noget data. Derfor spurgte jeg igen i 2024 ind til, hvordan lærerne indsamler data til at kunne evaluere eleverne. 

Når du læser videre, så vær opmærksom på, at jeg opfordrede lærerne til at vælge flere af svarmulighederne. 

En mindre detalje ift. at kunne sammenligne med tallene fra de foregående undersøgelser er, at valgmuligheden “Andet”, hvor lærerne selv kunne skrive, ikke var med i 2024. 

Hvordan svarene fordeler sig, kan du se i diagrammet her: 

Feedback på elevernes arbejde

Lærerne lader til at lytte mest

De to topscorere “Jeg lytter til deres mundtlige svar på mine spørgsmål” og “Jeg observerer og lytter, når de arbejder sammen” blev valgt at stort set lige mange lærere. Henholdsvis af 1310 og 1318 af lærerne (husk på, at de blev opfordret til at vælge flere). 

Tredjepladsen er “skriftlige afleveringer”, hvor der er en klar tendens til at dette svar er valgt af flere udskolingslærere, end indskolingslærere. Det samme er svarmuligheden “quizzer/test”, hvor der også er en stigning i anvendelsen fra indskolingen over mellemtrinnet og til udskolingen. 

Omvendt lader det til, at indskolingslærerne benytter sig en smule mere af deres kollegers input, når det gælder indsamling af data på eleverne. 

En mulighed for at gøre tingene lidt anderledes

I introduktionen til denne artikel startede jeg med at skrive, at god feedback er vigtig. Nu har du læst hertil og er blevet klogere på, hvor ofte lærerne giver feedback. Og hvordan de indsamler den nødvendige data. 

Men de mange svar fortæller os ikke noget om, hvorvidt feedbacken er god eller ej. 

Inspiration til dit arbejde med feedback på elevernes arbejde

Efter bearbejdningen af data fra Lærerundersøgelsen 2023 og et spændende forløb på en skole, hvor netop evaluering og feedback indgik som et centralt element, har jeg samlet lidt til bunke. 

Du er mere end velkommen til at se, hvilke materialer jeg har samlet. Der er fx inspiration til, hvordan du let kan indsamle data til dine evalueringer og inspiration til, hvordan du kan give dine elever feedback. 

For at sætte dig en smule mere under pres, så har jeg også lavet et mailkursus, hvor du en gang om ugen får tips og tricks, der kan prøves af med det samme. 

Alt det finder du lige her: Evaluering og feedback i skolen

Jeg må vist hellere huske at nævne, at alt materialet ligger frit tilgængeligt.