Undervisning og formidling

Kan lærerne genkende skolen i debatten?

To af spørgsmålene i Lærerundersøgelsen gik på den debat, der er om skolen. For kan lærerne genkende det billede af skolen, der bliver tegnet i medierne? Og føler de sig inddraget i debatten? 

To spørgsmål denne gang

Denne artikel kommer til at omhandle to af spørgsmålene i Lærerundersøgelsen: 

To simple spørgsmål, der også var med i 2023 udgaven af undersøgelsen. Begge motiveret af en tese om, at en del lærere og skoleledere ikke nødvendigvis kan genkende det billede, som politikere, forskere m.m. tegner af skolen. 

Svarmulighederne var også simple: Enig, ved ikke eller uenig. 

Føler lærerne sig så inddraget? 

Det korte svar er nej. I 2024 svarede 70% af lærerne, at de ikke føler sig inddraget, hvilket passer med svarene fra 2023, hvor det ligeledes var et overvejende flertal, der ikke følte sig inddraget nok. 

16,5% af lærerne er enige i, at de bliver inddraget nok i debatten, mens de resterende 13,4% svarede “ved ikke”. De to svar passer også med svarene fra 2023. 

Inddrages lærerne nok i debatten om skole og undervisning?

Måske tør lærerne ikke blande sig?

I skrivende stund skrives der meget om en sag fra København, hvor en lærer blandede sig i debatten og blev indkaldt til møde i forvaltningen. Flere giver udtryk for det, debatredaktøren på Folkeskolen kaldte en “hold kæft”-kultur LINK. 

Så måske handler det ikke kun om at føle sig inddraget. Måske handler det også om, hvorvidt lærerne tør deltage i debatten?  

De bliver ikke inddraget, men kan de genkende billedet?

En ting er, om lærerne bliver inddraget eller ej. Noget andet er, om de kan genkende de beskrivelser af deres arbejdsplads, der kommer i medierne. Beskrivelser givet af forskere, forældre, politikere og mange andre, der har en holdning til vores alle sammens skole. 

40% af lærerne kunne i 2024 godt genkende den skole, der beskrives i medierne. Et ret markant skifte fra året før, hvor kun 16% af lærerne svarede enig på spørgsmålet her. 

Svarmulighederne “ved ikke” og “uenig” fik i 2024 begge 30% hver, så det lader ikke til at være den helt store forskel på, om lærerne kan genkende de historier o.a., der kommer frem i medierne, eller ej. 

Det var der til gengæld i 2023, hvor “uenig” fik 47% af stemmerne og “ved ikke” fik 37%. 

Kan lærerne genkende skolen i debatten?

Jeg tror bare, at du skal blande dig

Nu holder jeg meget af en god og sober offentlig debat. Så min klare opfordring herfra til de mange lærere, der ikke føler sig inddraget: Bland jer! 

Skriv læserbreve, lav opslag på de sociale medier, send debatindlæg til Folkeskolen – mulighederne er mange. Måske vil det stadig være forskerne og politikerne, der ender i Go’Aften Danmark, men derfor kan vi andre jo godt blande os alligevel. 

Vil du have mere?

Du kan få hele Lærerundersøgelsen tilsendt som rapport.

Bare at skrive dig op her: 

 

*der går højst et par minutter, så lander rapporten i din indbakke (du skal lige godkende i en mail først).